Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaars doken de voorbije zomers steeds vaker op in ons land. Ook in Boutersem en omgeving zijn er al gesignaleerd. De Aziatische hoornaar is een vleeseter, hij prefereert honingbijen als voedsel. Onze honingbijen hebben geen verdediging tegen deze invasieve soort. Daarom wordt de Aziatische hoornaar beschouwd als een grote bedreiging voor onze inheemse bijen en willen we hem actief bestrijden, in tegenstelling tot de Europese hoornaar. 

Hoe herken je de aziatische hoornaar?

Op de vergelijkingsfoto kan je de verschillen met de Europese hoornaar zien. Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of een honingbij. De hoornaar is van kop tot angel groter dan een muntstuk van 1 euro!

vespawatch.be

Je vindt veel informatie via de website https://vespawatch.be Je leest er hoe je Aziatische hoornaars kan herkennen en onderscheiden van andere wespen en Europese hoornaars. Je kan een levende hoornaar natuurlijk niet meten. Het is makkelijker om hem te herkennen aan het kleurpatroon. Met drie eenvoudige kleurkenmerken kan je de Aziatische hoornaar onderscheiden van de Europese hoornaar.
Kort gezegd: de Aziatische hoornaar is zwart met gele pootjes Let op! De kleur varieert soms. Een Aziatische hoornaar verbleekt bijvoorbeeld als hij langer vliegt. En de pootjes van de Europese hoornaar zijn soms geel in plaats van roodbruin. Denk eraan dat variatie mogelijk is. 

vespawatch.be

In héél Europa nemen de bijenpopulaties al verschillende jaren af. Bijen en andere insectenbestuivers zijn essentieel voor ons ecosysteem en onze biodiversiteit. Een vermindering van bestuivers betekent dat veel plantensoorten mogelijk zullen verdwijnen, samen met andere organismen die direct of indirect van hen afhankelijk zijn. Daarenboven heeft de vermindering van het aantal en van de diversiteit van bestuivers invloed op voedselveiligheid, met opbrengstverlies in de landbouwsector. De Aziatische hoornaar is zeer gevaarlijk voor inheemse bijen aangezien ze bijenkasten binnendringen, en volledige nesten leegroven.

Boutersem start lerend netwerk

Lokaal bestuur Boutersem wenst in de bestrijding van de Aziatische hoornaar haar verantwoordelijkheid te nemen door op haar grondgebied de verbreiding van de Aziatische hoornaar te beperken, en dit door:

  • de inwoners te sensibiliseren
  • een subsidie toe te kennen als je een nest laat verwijderen
  • het oprichten van een lerend netwerk, dit lerend netwerk dient als proactief netwerk om de verspreiding in toom te houden en om werkbare preventieve initiatieven in kaart te brengen

Heb je interesse om mee je schouders te zetten onder dit netwerk? Meld je dan aan bij de dienst Milieu door een mailtje te sturen naar milieu@boutersem.be

Vermeld je naam en voeg ‘lerend netwerk Aziatische hoornaar’ toe als boodschap.


Meld nesten

Omdat de hoornaars een bedreiging vormen voor onze inheemse bijenpopulatie, is het van groot belang om individuele Aziatische hoornaars en nesten te melden.
Als je een nest opmerkt kan je dit melden aan de dienst Milieu. Of doe dit via https://vespawatch.be/. Zo wordt de verspreiding van de Aziatische hoornaar in kaart gebracht. Let wel, hiermee meld je een nest, er wordt geen actie ondernomen om deze te verwijderen.

Nest gespot? Meld dit zo snel mogelijk om het te laten verwijderen!

Neem contact met:

Had je een nest en moest dit verdelgd worden?

Als je een nest van een Aziatische hoornaar laat verwijderen op privé-domein, dan komt de gemeente tussen in de kosten van de verdelging. Een aanvraag hiervoor kan je indienen via het formulier ‘Subsidie aziatische hoornaars’ op het E-loket van de website (www.boutersem.be/eloket) of rechtstreeks via de link onderaan de pagina.

De subsidie omvat een terugbetaling van de op basis van de facturatie gemaakte kosten voor het verwijderen of verdelgen van het nest, uitgevoerd door de brandweer of door een erkende bestrijder. De maximale subsidie per nest bedraagt € 78.

Contact

Milieu
Nu gesloten

De dienst werkt op afspraak.
Adres
Neervelpsestraat 11 , 3370 Boutersem Gemeentehuis Boutersem
Tel.
016 72 10 50
milieu@boutersem.be
Vandaag
open van 09:00 tot 12:00
Morgen
open van 09:00 tot 12:00